fredag 29 augusti 2008

Ommålad stol


En idé jag fick när vi målade om sovrummet var att måla om en av våra gamla stolar i samma färg som fondväggen. När vi köpte ett nytt köksbord så blev det nämligen fyra vita stolar över från sambons gamla bord. Dessa stolar använder vi inte. De bara står i hallen och tvättstugan och tar plats. Så jag tyckte att jag lika gärna kunde måla om en av dem.

Först stötte jag på patrull. När jag bad att få måla om en stol så sa min sambo bara nej, nej och åter nej. Sen hänvisade han till att det inte ens var hans stolar utan hans mammas och att jag fick fråga henne om lov.

En dag i början av veckan så överraskade han mig genom att både ha slipat och grundmålat en stol för att jag skulle kunna måla om den. Efter att ha köpt lackfärg var det bara att sätta igång.

Så här såg stolen ut innan:



Och så här blev det efter ommålning och byte av tyg. Passar perfekt in i sovrummet:

onsdag 27 augusti 2008

Färgglatt


Så här ser det ut hemma hos oss. I de rum som vi inte har hunnit måla än, alltså. De som bott här tidigare tyckte verkligen om diverse färger. Inget fel på det, men det blir inte så sammanhållet. Dessutom är det ganska mörka tapeter i flera rum där det dessutom är dåligt ljusinsläpp utifrån.

Vardagsrummet - mörkblå tapet.
Hallen nere - orange tapet.
Allrummet nere - grön tapet.
Gästrummet - lila tapet.
Arbetsrummet - blå tapet.

Och nyss var alltså sovrummet orange. När vi köpte huset var det en gul tapet i köket också men den rev vi ut innan vi flyttade in.

Vi kämpar på för att få huset ljusare och mer enhetligt. Fast det känns som att det kan ta ett tag.

tisdag 26 augusti 2008

Återanvändning


De här snygga skålarna köpte jag på Chilli för ett litet tag sedan. Jag gillar verkligen den lite oregelbundna formen och mönstret. De finns i flera olika färger, bland annat rosa, men jag gillar de grå bäst. Varje skål är unik till form och mönster.

De är dessutom väldigt bra eftersom de är ett resultat av återanvändning. Skålarna är nämligen gjorda av returglas.

söndag 24 augusti 2008

Färdigt!


Det blev inte så tokigt, om jag får säga det själv. En helt annan känsla i rummet. Ljusare, lättare. Men lite kalt, innan vi fixat till det. Med den orange tapeten så kändes det som om väggarna var färdigklottrade.

Jag har en massa idéer som jag vill förverkliga för sovrummet men nu börjar vardagen igen efter sommaruppehållet och det ger mig väldigt lite tid. Men det får bli lite i taget! Bland annat ska tyget på sänggaveln bytas.

Det blev färgalternativet till höger. Det var mildare i färgen och det är trots allt ett sovrum. Fast jag gillar att det åtminstone är en liten färgklick i rummet.

torsdag 21 augusti 2008

Färgval


En av väggarna i sovrummet kommer att bli en röd fondvägg. Så mycket har jag bestämt. Däremot är det så himla svårt att bestämma vilken nyans det ska vara och de små färgprovlapparna i affären säger inte så mycket om slutresultatet.

För att komma till ett beslut köpte jag två provburkar med de nyanser jag valde mellan och målade upp dem på väggen. Nu ska jag då komma till ett beslut. Sambons val var, som väntat, den mildare mer bruna nyansen till höger. Men jag vet inte ...

onsdag 20 augusti 2008

Mañana


Idag var det nästan bara roliga saker i brevlådan. Som Ikeakatalogen (nu kan jag sätta en ny "Ingen reklam tack"-lapp på brevlådan). Och det här.

Ett väggord från My first room som jag väntat länge på. Jag hade tänkt att ha det i vårt lilla biblioteksrum men i och med att vi gör om sovrummet nu så tror jag att det kan passa ännu bättre där.

Mañana - för att båda medlemmarna av det här hushållet har en tendens att skjuta saker som behöver göras på framtiden.

Fler laptopstöd

Bosign hade visst också några varianter på laptopbrickor. Bra mycket snyggare. Men dyrare.

tisdag 19 augusti 2008

Laptopstöd

Det här laptopstödet från Ikea är väl inte det snyggaste man kan tänka sig. Men det är nog praktiskt.

Speciellt för mig, som ägnar åtskilliga timmar varje dag åt att sitta med en stekhet laptop i knäet. Jag tvivlar på att det är särskilt nyttigt. Ibland känner jag mig nästan lika överhettad som min dator och det finns till och med risk för brännskador. Arbetsställningen ska vi inte prata om.

Nästa gång jag besöker Ikea så kanske det blir en sådan där mojäng som får följa med hem.

söndag 17 augusti 2008

Sovrums-makeover


Vad är det här då?

"Älskling, kan vi inte göra sovrummet?"
"Nej, vi har inte råd."

Nån timme senare:
"Ska vi göra sovrummet så får du hjälpa till."

Ja, det är väl klart, tyckte jag. Så nu har vi börjat göra om sovrummet. Trots allt har vi lyckats genomlida ett år med den där tapeten. Fast det värsta var bården. Med fåglar. Som något slags motiv från dalarna eller nåt. Färgen på tapeten var ganska okej, även om den var skadad här och var.

Men nu är det snart historia. Det hade gått lite fortare om inte ångtapetborttagaren plötsligt slutat fungera innan vi ens börjat riva tapeter. Imorgon köper vi en ny och sen ska tapeterna ner!

På bilden högst upp är det förstås en halvriven tapet man ser. Snygga mönster blir det.

Kryddhylla


Kryddhyllan är en av sakerna som jag är väldigt nöjd med i vårt kök. Den är lättmonterad på insidan av en skåpsdörr och ger en direkt överblick över vilka kryddor som finns. Tidigare har jag alltid haft kryddorna stående på en hylla och fått rota runt bland dem för att få fram det som behövs för tillfället men det här är mycket bättre. För att göra det ännu enklare att hitta så har jag sorterat kryddburkarna i bokstavsordning.

Varje burk har sin egen plats och både Kockens och Santa Marias kryddburkar får plats. Enda nackdelen med kryddhyllan är att det rasslar en del när man stänger skåpsdörren, men det skulle man ju lätt kunna lösa med lite extra vaddering.

Den här kryddhyllan har jag hittat på smarthem.se och det finns även en mindre variant för smalare skåpsdörrar.

Grovhylla


Det här är resultatet av mitt målande. Jag orkade inte vänta på att hyllan skulle fyllas med lämpliga saker. Jag har nämligen påbörjat en städning/omorganisation av vårt lilla förrådsrum och då blir det en hel del saker som ligger och skräpar överallt innan man fått ordning.

Det är en grovförvaringshylla som fått färg för att bättre passa in i tvättstugan. Förvaring kan man aldrig få för mycket av och det är lika bra att utnyttja de väggar man har. Hyllan köpte vi obehandlad på K-rauta för 169 kronor. Den blev betydligt snyggare efter att den fått färg.

fredag 15 augusti 2008

Badrumsskåp

En av de första sakerna som jag fick för mig att måla i sommar (efter att vi målat om ena altanen) var vårt badrumsskåp. Sedan vi flyttade in har det funnits där i badrummet. Och retat mig. Lackad furu. Jag kunde inte vänta på att det skulle försvinna.


När jag väl insett att det kommer att dröja innan vi byter ut badrumsmöblemanget, på grund av kostnaden, så fick jag en dag för mig att helt enkelt måla om det. Vitt, som på altanen. Det blev mycket bättre och hela badrummet blev ljusare. Mycket lyckat.

Något jag också är nöjd med är organisationen i skåpet. Innan låg allt huller om buller men efter att jag målat om det så satte jag in fyra plastlådor och ett par minikrukor där man kan lägga allt smått. Nu har allt sin plats och det är lättare att hålla ordning.

Badrumshylla

Inte det jag målade igår (det kanske är tillräckligt städat för att visa imorgon) men en annan sak som jag målat nyligen är den här hyllan. Det är Ikeas hylla Rexbo som jag ville ha i vitt. Originalet var i furu.


Hyllan är i sig riktigt snygg, tycker jag, och passar riktigt bra på den lilla lediga ytan i vårt badrum. Stenarna som ligger på den är lite speciella. Min sambos far har nämligen plockat dem från gruvan som han arbetade i.

onsdag 13 augusti 2008

Hallampa

Hallampan är ett projekt som vi avslutade för ett par veckor sedan. Jag fick idén att göra den och min sambo hjälpte mig med genomförandet.


Det är alltså ett tyg uppspänt på en ram som en vanlig tygtavla. Fyra lågenergilampor sitter i ramen. Vi funderade på att ändra lampornas placering men det får nog vara som det är.

Lampan blev verkligen ett lyft för vårt hall och är dekorativ även när den är släckt. Tyget kommer från Åhléns. Först köpte jag ett annat tyg på ikea till lampan men sedan valde vi att göra den större än det var tänkt från början så då räckte tyget plötsligt inte till. Det gjorde inget. Det här blev mycket bättre.

Pågående projekt


Jag har letat länge efter en möbel till vårt lilla rum innanför köket. Just nu fungerar det mest som bibliotek. För ett tag sedan hittade jag en bild på en möbel från Ocean house som skulle passa perfekt. Men något sådant har vi inte råd med.

Som tur är har jag en helt fantastisk sambo som lovade att hjälpa till att bygga en liknande bänk. Just nu är det mest sliparbete kvar innan det blir dags för målning.

Färdigmålat


Imorgon visar jag vad det blev.

Ett grått bo

Sedan drygt ett år bor jag och min sambo i ett grått hus. De tidigare ägarna hade tack och lov den goda smaken att måla om det från gult. Huset är relativt nymålat, så det slipper vi i alla fall att göra. Då återstår bara allt annat (nästan).

Det här är min inspirationsblogg.